sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lehtien haravointia, vai ei sittenkään?

Aurinko paistoi tänään päivällä kauniisti, ja täälläpäin alkoi lumi jo sulaa kovaa vauhtia. Tämä käänsi mielen kevääseen, ja siihen, kuinka muutama päivä sitten luin The New York Timesin viime syksylle päivätyn artikkelin lehtien haravoinnista. No, haravointihan tietysti kuuluu enemmän syksyyn, mutta välillä se tuppaa lipsahtamaan sinne kevään puolelle, kun esimerkiksi ensilumi sataa aikaisin maahan.

Artikkeli oli sikäli kiinnostava, että sen mukaan haravoinnin sijaan, lehdet tulisi silputa pieneksi paikan päällä oman pihansa nurmikolle. Tähän tarvitaan artikkelin mukaan jonkinlainen erikoisterä ruohonleikkuriin, jotta siitä saa tarpeeksi pientä, mutta siinähän ne samalla silppuuntuvat kun syksyllä ajelee nurmikkoa viimeisiä kertoja. Olen itse kyllä ollut jo pitkään luonnonmukaisen puutarhan puolesta puhuja, jossa esimerkiksi nurmikkoa olisi mahdollisimman vähän tai mieluummin ei ollenkaan sen tuottaman hoidon (esimerkiksi juuri haravointitarpeen ja siitä syntyvän jätteen, mikäli sitä ei kompostoida oikein) takia. Tässä tuntuisi kuitenkin olevan loistava ratkaisu asiaan, jos se nurmikko täytyy olla!

Artikkelin mukaan lehtisilppu parantaa maaperän vedenpidätyskykyä ja ravitsee nurmea luonnollisesti, vähentäen näin esimerkiksi tarvetta lannoittaa keväällä. Puhumattakaan maan pieneliöstöstä, joka saa ravintoa tästä maatuvista lehdistä. Samanhan lehdet tekevät myös esimerkiksi pensaiden alla, tai perennapenkissä, joten miksipä ei nurmikolla? Tokihan tässä tulee esteettisyyteen liittyvä kysymys, että onko se puutarhan kaunis vihreä nurmikko sitten koko syksyn täynnä lehtisilppua, mutta erään artikkelia varten haastatellun naisen mukaan lehdet katosivat nurmikolta ihan muutamassa päivässä.

Myös kunnille tämä olisi eduksi, sillä esimerkiksi aika ja raha, joka käytetään lehtien haravoimiseen ja jatkokäsittelyyn, voitaisiin varmasti käyttää paremmin. Artikkelissa mainitaan myös, että Yhdysvalloissa kaupalliset yritykset käyttävät lehtijätettä raaka-aineena tuotteissaan, joita sitten myyvät kuntien taimistoille. Ja kunnat maksavat päästäkseen eroon lehdistä. Aikamoinen oravanpyörä.


Nyt siis haravat nurkkaan, ja silppuamaan (tai ainakin ensi syksyllä). Ellei sitten satu tykkäämään haravoinnista :)


Täällä alkuperäinen artikkeli:

http://www.nytimes.com/2013/11/25/nyregion/rake-the-leaves-some-towns-say-mow-them.html?ref=landscaping&_r=0

2 kommenttia:

  1. Itsekin kuulin vasta äskettäin tästä ettei kannata haravoida lehtiä syksyisin. Kuulemma herkimmät perennat säästyvät lehtikasan alla pahimmilta pakkasenpuremilta :). Ja onhan se nyt paljon helpompaa haravoida vaan pakolliset kulkuväylät eikä nuolla jokaista metriä puhtaaksi lehdistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se myös toisaalta ihan loogista, että kasvit säilyvät paremmin lehtikatteen alla. Eihän luonnossakaan kukaan niitä lehtiä haravoi pois :)

      Poista