keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kaupunki ja luonto

Kahlatessani tänä aamuna Aamupostin nettisivuja löysin todella mielenkiintoisen artikkelin koskien kaupunkisuunnittelua. Artikkelissa tuodaan esille arkkitehtuurimuseon väitöstutkijan Petteri Kummalan mielipide siitä, kuinka kaupunkikuva ja luonto pitäisi yhdistää. Tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi puistot saisivat rehottaa, ja katujen annettaisiin olla jäässä ja loskassa, kun nykyään trendinä on rakentaa katujen lämmitysjärjestelmiä. Siis täyttä asiaa tuo teksti!

Itse olen myös sitä mieltä, että ehdottomasti pitäisi olla enemmän sitä niin sanottua villiä luontoa myös kaupungeissa. Ihminenhän vieraantuu kohta kokonaan luonnosta, kun asuinalueet rakennetaan yhä tiiviimmin ja tiiviimmin yhteen. Onhan sitä metsää ehkä asutuksen ympärillä, mutta jos asutuskeskuksesta löytyy kaikki palvelut, ei sinne metsään tarvitse välttämättä mennä edes sen takia, että siirtyisi paikasta toiseen. No, ehkä tuo oli hieman kärjistettyä :)

Luonnon tuominen kaupunkikuvaan voisi auttaa myös erilaisten viherkäytävien säilyttämisessä tai ylläpitämisessä. Viherkäytävät toimivat esimerkiksi eläinten väylinä isompien kokonaisuuksien, kuten metsien välillä, ja ne auttavat eläimiä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Varsinkin nykyään asuinympäristöt ovat niin rakennettuja, että tällaisille käytäville  jää harvoin kunnolla tilaa, ellei niitä ole erikseen suunniteltu. Myös lapsia ajatellen luonnon tuominen kaupunkiin olisi loistava ratkaisu. Päiväretki metsään tai ainakin metsänkaltaiseen ympäristöön kun on mitä mainion keino opettaa lapselle motorisia taitoja ja koordinaatiota. Nämä taidot taas tukevat lasten oppimivalmiuksia, ja ennustavat tulevaisuudessa parempaa fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa.
 
Toinen kysymys tietysti on, että eikö ihminen ja ihmisen rakentamat keskukset kuulu tavallaan myös osaksi luontoa, mutta en ajatellut nyt pohtia sitä kysymystä. Siitä kun ollaan montaa mieltä, enkä ole oikein vielä osannut päättää mitä mieltä minä itse olen :)

Eilen, kun rämmin tuolla läheisessä metsässä, ja harjoittelin omia motorisia taitojani, niin löysin tämän kevään ensimmäisen leskenlehden. Niitähän nyt tietysti kasvaa vaikka ja missä, mutta jos sitä luontoa hivuttaisi vielä enemmän tuonne kaupungin keskustan suuntaan, niin ehkä sieltäkin löytyisi useammasta paikasta tuollaisia ihania kevään kukkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti