sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Vuoden 2014 pihatrendit

Kuluvan vuoden trendit kiinnostavat ihmisiä usein, oli kyse sitten sisustuksesta, vaatetuksesta tai vaikkapa autoista. Trendit vaikuttavat myös piharakentamiseen ja -suunnitteluun, vaikka pihaansa ei niin usein muokkaisikaan kuin esimerkiksi vaatekaappiaan. En kyllä mitenkään usko, että joku joka vuosi omaa pihaansa laittaisikaan uusiksi sen takia, että puutarhamuodin gurut ovat sanoneet asian olevan nyt niin tai näin. Mutta niitä on silti hauska seurailla, ja joskus matkaan voi tarttua hyviäkin ideoita.

LandscapeOnline -sivuston mukaan tämän vuoden trendi puutarhoissa on erilaisten materiaalien yhdistely: esimerkiksi betonilaattoja yhdistellään puuhun ja luonnonkiveen, ja sekaan voi laittaa vaikka hieman metalliakin. Myös pihan kukka- ja hyötytarhat halutaan yhdistää muihin pihan elementteihin: tarhoista tehdään visuaalisesti miellyttäviä kokonaisuuksia, jotka yhdistetään pihan sosiaalisiin tiloihin. Tämä toteutetaan esimerkiksi kulkuväylien ja valaistuksen avulla.

Toinen trendi liittyy kesäkeittiöihin ja ulkoilmakokkaamiseen, sillä ihmiset haluavat sisätilojen mukavuuksien löytyvän myös sieltä kesäkeittiöstä. Näin syntyykin mitä loisteliaimpia ulkoilmakeittiöitä, joista erikoisuutena voi löytyä esimerkiksi oluthana. Myös ulkoilmakokkaamisen ja ulkona oleilun yleensäkin pituutta esimerkiksi syksyllä halutaan pidentää erilaisilla tulielementeillä, kuten takalla tai rakennetulla tulisijalla.


Laatoitusten ja kiveysten trendi jatkuu (jo vuodesta 2012) isona: laatoitukset tehdään mahdollisimman isolla laatalla, koska se tuo tilan tuntua pienelle alueelle, ja suuret alueet taas saavat aivan uuden ilmeen. Laatoitukset tehdään myös sisätilojen sisustuksen jatkeeksi käyttämällä erilaisia värejä ja geometrisiä muotoja. Laattojen erilaisia tyylejä käytetään hyväksi niin, että ne luovat yksityiskohtia ja erilaisia tiloja samalla tavoin kuin esimerkiksi mitä matto tekee sisällä. Sen lisäksi, että kiveykset näyttävät hyvältä, on niiden materiaalivalintakin tärkeä: kiveykset tehdään vettä läpäisevästä materiaalista, sillä pihatuotteiden ympäristöystävällisyys on yksi ostokriteereistä tänänkin vuonna.

Näistä itse miettisin käyttöön tuota kasvillisuuden ja oleskelualueiden ym. yhdistämistä, sillä sehän on vain järkevää. Ja kuinka kaunis voikaan pimeänä syysiltana olla kauniisti valaistu perennapenkki aivan siinä terassin vieressä, varsinkin jos siellä on se lahopuu keskellä yksityiskohtana ;) 

Myös laattakuvioilla leikittely houkuttelee: miksi ei? Miksi siitä täytyy tehdä aina tylsä laattafirman kuvaston mukainen alue? Mitä jos repäisisi, ostaisi kasan erikokoisia ja -värisiä laattoja, ja laittelisi niitä vain sikinsokin toisiinsa kiinni, ja lopulta katsoisi minkä kokoinen ja muotoinen laatoitus siitä oikein tuli?





2 kommenttia:

  1. Oluthana ulkona ? Suomessako ? Sopisi kyllä trendiksi sisällä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä on yhdysvaltalainen Internet-julkaisu, jossa tuo oluthana mainittiin, mutta miksipä ei Suomeenkin joskus tuollaiset rantaudu, varsinkin jos ilmasto tästä vielä lämpenee :)

      Poista