torstai 22. toukokuuta 2014

Pienen pihalammen laittoa

Kävin yhtenä iltana tuon pihallamme sijaitsevan kiviröykkiön tai paremminkin kivillä täytetyn lammikon kimppuun, sillä halusin siitä siistimmän ja selkeämmän. No, se ainakin selvisi, että siinä on varmasti joskus ollut lammikko, sillä reunakivistä lähti suoraan valettu betoni pohjaan päin. Pohja oli täytetty sitten betonimurskalla, ja päälle laitettu hiekkaa, hieman kasvualustaa ja erikokoisia, pyöreitä kiviä. Tällaiselta lehti-kivikasalta lampi ennen muokkausta:


Minä sitten ajattelin, että jotain tuolle on tehtävä, koska ei tuollaista roskakasaa jaksa kauaa katsella. Sain idean, että teen siihen pienen vesiaiheen, joka olisi lapsen kannalta turvallinen. Se voisi sitten ehkä toimia lintujen juoma/kylpyaltaana, tai ihan vaan koristelementtinä. Aloitin poistamalla kiviä, ja muokkaamalla hiekasta sopivan muotoisen painanteen. Tässä vaiheessa ajattelin, että kokeilen jollain vanhalla muovipussilla, miltä se näyttäisi. Myöhemmin voisi sitten hankkia jotain parempaa alustaa vedelle.

Tämän näköinen siitä tuli, ja se oli ihan kiva tuollaisenaan, ottamatta tietenkään tuota muuta aluetta huomioon, joka siis on tässä vaiheessa vielä ihan sekamelskaa. Aloin sitten kuitenkin pohtia tuota muoviratkaisua uudelleen, ja totesin, että mikäli siitä joku lintu menee juomaan, tai tuo meidän hurtta, niin ehkäpä se muoviratkaisu ei ole paras. Muistin siinä vaiheessa, että meillä oli lähdössä poistoon pari lasiastiaa, joille ei ole käyttöä, ja päätinpä käyttää niitä hyväksi. 
Loppujen lopuksi siinä on nyt siis kaksi pientä lampea, joihin ei lapsi pääse hukkumaan, mutta linnut, koirat ja siilit sun muut maan mönkijät voivat (ja lapsetkin yrittää, kuten myöhemmin totesin..) huoletta siitä juoda. Järjestelin kiviäkin hieman paremmin, ja selkeytin kasvien paikkoja. Siirsin pari puistolemmikin alkua viereisestä kukkapenkistä siihen, jotta sain edes vähän vihreää mukaan. Löysin myös pienen suikeroalpin alun kivien välistä! Sitä yritän nyt lisätä, ja toivon, että saisin sen leviämään vaikka ihan tuonne nurmikolle asti. Kivialtaassa  jo valmiiksi ollutta maksaruohoa tuo meidän nurmikko onkin jo täynnä, mutta ei siellä yksi suikeroalpin versokaan mitään haittaisi. 

Viimeistelin istutuksen nostamalla hiekkalaatikosta vähän hiekkaa kivien väliin, jotta vaikutelma ei olisi niin irrallinen. Ilman hiekkaa kivet näyttivät jotenkin siltä, että niiden ei kuuluisi olla tuossa, mutta nyt ne sulautuvat tuohon kokonaisuuteen ihan kivasti. Vähän hassuhan allas vielä on, kun siinä ei sitä vihreää oikein vielä näy, mutta aion kyllä saada tuosta vielä kelvollisen koristelementin! Astioiden reunat pilkistävät vielä hieman ikävästi tuolta kivien alta, mutta aion sitäkin vielä fiksata lisää, kunhan ehdin.





.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti