tiistai 20. toukokuuta 2014

Viherkatoista

Ajelimme tässä jokin aika sitten Vantaan Ikeaan, ja huomasin yllätyksekseni siinä lähistöllä erään rakennuksen katolla olevan viherkaton. Se oli hienon näköinen, ja ihmettelin, että kuinka en ollut sitä aiemmin nähnyt siinä. Löysin tietoa, että katto on siinä kuitenkin jo muutaman vuoden ollut. Se näkyi hauskasti rakennuksen yläpuolella kulkevalle tielle (jota pitkin ajetaan Ikeaan), joten mielestäni suunnittelu on tässä mielessä onnistunut: kerrankin on rakennettu katto, joka myös näkyykin johonkin.

Viherkatot ovat mielestäni hienoja, ja niitä tulisikin varsinkin kaupunkiolosuhteissa suosia. Ne ovat loistavia betonilähiöiden vihreyttäjiä, ja luovat puutarhan taloille, joilla se muuten olisi mahdotonta. Sen lisäksi ne mm. säästävät energiaa, parantavat ilmanlaatua ja kovinkin äänekkäässä paikassa ne toimivat myös äänieristeenä. Tärkein tehtävä niillä on varmaan sadevesien sitominen, jolloin esimerkiksi ilmansaasteet eivät pääse leviämään maaperään yhtä hanakasti, eikä sadevedet rasita viemäriverkostoa yhtä paljon.

Voisikohan viherkaton rakentaa esimerkiksi tasakattoiseen taloon, ilman, että tarvitsisi tehdä isoja muutoksia katon muotoon? Silloinhan viherkatto imisi kaiken tuon sadeveden itseensä, josta saattaisi olla rakennukselle muuten haittaa. Tasakattoiset talothan ovat tunnetusti aika alttiita kosteusvauroille (esim. 1970-luvun talot). Se voisi toimia ratkaisuna esimerkiksi asunnoissa, joiden haluttaisiin säilyttävän oman identiteettinsä vuosikymmenensä ilmentäjänä. Toki viherkaton myötä kattoon pitäisi tehdä joitakin muutoksia, esim. katon kaltevuuteen tulisi saada pieni muutos, jotta vesi ei jää seisomaan, mutta silloin ei tarvitsisi välttämättä tehdä esimerkiksi harjakattoa.

Viherkatto saksalaisittain(ei taida olla kyllä aito) ;). Kuva Münchenistä.
Hyviä kasveja viherkatolle ovat esimerkiksi erilaiset maksaruohot ja mehitähdet. Aurinkoiselle paikalle sopivat myös niitty- ja ketokasvit, kuten nurmikat, röllit ja nadat, ja varjoiselle paikalle esimerkiksi kielo, rönsyansikka tai valkoapila. Myös varpukasvit toimivat, mukaan lukien kanerva, josta saa ainakin kauniin värityksen. Maksaruohot ja mehitähdet ovat siitä hyviä, että ne eivät vaadi paljoa menestyäkseen, joten ne ovat ehkä helppohoitoisimpia, ja menestyvät huonommissakin olosuhteissa.

Lisäys saksan kieltä taitaville ja toki kaikille muillekin: http://www.dachbegruenung-ratgeber.de/dachbegruenung-material-und-einbau/einbauanleitung-carport-garage Tuolta löytyy kuvien kanssa ohjeet, miten viherkatto tehdään itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti