tiistai 8. heinäkuuta 2014

Nurmilaattojen kaivamista

Onpas taas vierähtänyt aikaa edellisen tekstin kirjoittamisesta. Tässä kesän tohinoissa ei edes huomaa kuinka aika kuluukin niin nopeasti. Nyt varsinkin, kun ilma on kaunis ja suorastaan tuskaisen kuuma, tulee ulkona oleiltua aika paljon, eikä koneelle ehdi juuri ollenkaan. Voisi kuvitella, että kesä olisi hyvää aikaa kirjoitella puutarha- ja ympäristöasioista, mutta höpöhöpö tässä mitään kerkiä! 

Pihahommia olen nyt ilmojen parannuttua päässyt tekemään ihan kunnolla, sillä olen vihdoinkin aloitellut tuota pihan porrastusta. Alinta osaa olen siis nyt lähtenyt työstämään, ja viereisessä kuvassa on hieman osviittaa siitä, miltä se näyttää. Olen tylysti kaivanut nurmilaattoja irti maasta, eli tuosta alimmasta tasosta ja kääntänyt ne tuonne ylemmälle tasanteelle maantäytteeksi (kuvan multainen kohta).  Harmi kun en tullut ottaneeksi kuvaa lähtötilanteesta, mutta nämä ovat siis olleet alunperin samaa nurmialuetta. Taustalla olevat istutukset olivat alunperin kohopenkeissä, ja ovat nyt samalla tasolla täytetyn alueen kanssa.

Jostain luin, että tällaiset nurinpäin käännetyt nurmilaatat maatuvat hyvin ja muuttuvat hyväksi puutarhamullaksi. No, päätinpä siis kokeilla, ja katsotaan mitä käy :) En kyllä tiedä kuinka kauan siihen menee, kun ei tuo paikka nyt mikään varsinainen kompostikaan ole, kunhan vaan lyttäsin laatat päällekäin ja vähän tiivistin. Jos se on ensi kesänä täynnä nurmikkoa ja rikkaruohoja niin tiedänpähän ainakin, että eipä toimi tuollainen ratkaisu! Tai sitten se pitäisi tehdä jotenkin perusteellisemmin. No, ainakin muutama kastemato sinne lyttääntyi mukana, että toivotaan niiden olevan innokkaita työntekijöitä uudessa työympäristössään.





















Olen tuohon alatasolle ajatellut istuttaa ketohanhikkia, josta minulla jo yksi pieni taimi onkin. Pikkutaimen kaveriksi pitää varmaan tilata siemeniä netistä ja kylvää ne syksyllä maahan. Lisäksi tuolla paikalla on jo valmiiksi kasvanut suikeroalpia sekä rönsyakankaalia, joita olen siirtänyt turvaan muokkaukselta, ja ne ajattelin myös laittaa siihen kasvamaan. Paikka on pihan kuivin ja aurinkoisin, joten jonkinlainen ketokin siinä varmasti menestyisi, mutta en ainakaan vielä aio sitä tehdä, ehkä joskus myöhemmin. 

Huomenna jatkuu kaivaukset, toivottavasti saisin tuon alatason jo valmiiksi, niin pääsisi noita kasvejakin miettimään kunnolla. Vielä ei kyllä niiden istutus kannata, näin kuumilla ilmoilla niitä saisi kyllä olla kastelemassa koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti