keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Tallausta kestävä maanpeittokasvillisuus

Pihan kaivausten edistyessä aloin pohtia, että mitäs nyt sitten tuon nurmikon tilalle oikein laittaisi, sillä eihän tuota pihaa ihan tähänkään kuntoon viitsisi jättää:











Pihallahan toki kasvaa suikeroalpia, rönsyakankaalia ja se yksi pieni ketohanhikin alku, kuten jo aiemmin mainitsin, mutta ne leviävät isoon alaan nähden hitaasti, ja istuttamistyö olisi aika suuri. Päädyinkin siis siementen kylvöön, sillä siten tuloksia saa suhteellisen nopeasti, ainakin jos jaksaa odottaa kevääseen. Ensin mietin ketohanhikin siemeniä, mutta niitä ei oikein tunnu saavan mistään. Ja lisäksi pohdin, kasvaisiko se kuitenkin liian rehevän näköiseksi. Tokihan sitäkin voisi sitten halutessaan aina sillon tällöin leikata, mutta päädyin kuitenkin muihin kasveihin. 

Kaivelin Suomen Niittysiemen Oy:n nettisivuja löytääkseni hyviä maanpeittokasveja, jotka kestäisivät tallausta. Omanlaisensa haasteen tallauksenkeston (lapsen ja koiran takia) lisäksi tuo myös se, että pihan maaperä on hiekkapitoista moreenia, joten aika niukkaravinteisella alustalla mennään. Valitsin sitten nämä yksilöt: syysmaitiainen (keltainen kukka), niittyhumala (sini-violetti kukka), pihasaunio (vihreä kukka) sekä kaunokainen (valkoinen kukka). Ajattelin, että on ehkä parempi laittaa useampaa eri lajia kuin vain yhtä, jotta kasvillisuudesta tulisi kestävämpi ja näyttävämpi. Lisäksi kukilla saadaan houkuteltua esimerkiksi mehiläisiä pihalle. Varsinkin niittyhumalassa, jota aika paljon kasvaa nurmikoilla, olen usein nähnyt kaikenlaisia pörriäisiä.

Osassa pihaa kasvaa tällä hetkellä myös valkoapilaa, jonka aion jättää paikoilleen. Se muodostaa mielestäni kauniin vihreän kasvuston, ja pysyy aika matalana varsinkin paljon tallatuissa paikoissa. Keväällä sitä voisi kylvää hieman lisää, jotta osaan pihasta sen  kasvua saisi lisättyä, sillä olen joutunut kaivamaan jonkun verran kasvustoa pois pihan tasanteiden vuoksi. Valkoapila on myös hyvä kasvi pölyttäjiä ajatellen, sillä se kuuluu yksiin Suomen tärkeimmistä mehiläiskasveista. Jos nuo ylläolevat niittykukat eivät kestäkään kulutusta tarpeeksi hyvin (vaikka niiden tallauksenkeston pitäisi olla hyvä), saatan laittaa apilaa koko pihan täyteen. Emme nimittäin ole tuosta pihalta vielä kertaakaan ajaneet nurmikkoa, ja apila on korkeimmilta kohdiltaan silti vain reilun 10 cm korkuista, enemmän tallatuilla paikoilla korkeus jää n. 5 cm:n. Ihan siedettävää, ainakin minun mielestäni.

En ole päättänyt teenkö siemenille syys- vai kevätkylvön, enkä kyllä ole vielä ottanut selvää, kumman nuo siemenet edes vaativat. Luultavasti kylvän ne kuitenkin jo syksyllä, sillä olen hieman malttamaton :)

2 kommenttia:

  1. Minullakin odottaa pussillinen niittyhumalan siemeniä syksykylvöä :). En tajua miksi jotkut on niin henkeen ja vereen niittyhumalaa tai apiloita vastaan, ne ovat pörriäisille hyödyllisiä kasveja ja mielestäni niittyhumala on myös aika söpö violetteine korvineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku muu on samaa mieltä kanssani :)

      Poista