tiistai 30. syyskuuta 2014

Mitä luonnonkasvit kertovat maaperästä?

Olen tässä jo jonkin aikaa yrittänyt etsiskellä tietoa, pystyykö jonkin tietyn kasvin perusteella päättelemään, millainen kasvualusta on kyseessä. Joitakin päätelmiä voidaan toki tehdä esimerkiksi happamuuden tai ravinteisuuden suhteen, mutta tässä haen sellaista vielä tarkempaa päätelmää. Olisi hauska tietää voidaanko päätellä esimerkiksi niin, että koska "tässä tietyssä kohtaa kasvaa kasvi A, niin maaperän pitää olla niukkaravinteista hiekkaa, jossa on vähän hyvälaatuista humusta päällä" (tarkoittaen, että kasvia ei kasvaisi muunlaisissa olosuhteissa). Olisi näin suunnittelijallekin helppoa, kun astelisi pihaan, ja näkisi jonkun tietyn kasvin siellä, niin voisi samantien tehdä päätelmiä, millaista muuta kasvillisuutta sinne kannattaa istuttaa.

Päätin, että käyn kasvikirjoista läpi Suomen yleisimpiä luonnonkasveja, ja niiden kasvupaikkoja, jospa sieltä saisin jonkinlaisen listan aikaiseksi, netin tietojen lisäksi. Johtopäätöksenä tähän toetan vain, että aika moni kasvi kasvaa aika monenlaisilla kasvupaikoilla. Matkan varrella tajusin myös, että ehkä minun pitäisikin käydä yleisten kasvien sijaan kaikki harvinaiset kasvit läpi, jotta listalle saataisiin niitä kasveja, jotka oikeasti kasvavat juuri tietynlaisissa olosuhteissa. Toki niitä harvinaisia kasveja ei nyt joka pihalta löydy, mutta jos sattuisi löytymään edes joltain pihalta, niin olisihan siitä jo iso apu.

Seuraavassa jonkinlaista listaa eri olosuhteissa kasvavista kasveista. Tähän en ole kerännyt vielä mitään harvinaisuuksia, vaan lähinnä yhdistänyt kasvikirjojen ja netin tietoja yleisimmistä kasveista. Lista on muutenkin vielä kesken, koska en ole ehtinyt lukea kirjoja vielä loppuun asti, mutta tämän verran olen nyt saanut koottua.

Löysin muuten yhdestä lähteestä, että jotkin kasvitaudit, kuten muumiotauti, härmä ja ruoste kielivät liian ravinteikkaasta maaperästä. Enpä ollut aikaisemmin tällaista mahdollisuutta edes ajatellut.

Multava maa ja humuskerros hyvälaatuinen
-ahdekaunokki
-sikoangervo
-kurjenkello
-ahomansikka
-ahomatara
-särmäkuisma
-pukinjuuri
-hiirenvirna
-metsäapila

Kuiva, hiekka- tai hietamaa
-mäkitervakko
-ahosuolaheinä
-niittysuolaheinä

Todella kuiva, ohut maakerros
-huopakeltano
-kissankäpälä
-karvaskallioinen

Ravinteikas, kostea maa
-leppä
-haapa
-pajut
-villivadelma
-nokkonen
-vesiheinä
-maitohorsma
-jauhosavikka

Hapan
-kuusi
-niittyleinikki
-rönsyleinikki
-peltokorte
-suokorte
-kurjenmiekka
-mesiangervo
-peltohatikka
-ahosuolaheinä

Karu ja vähäravinteinen maa
-mänty
-rauduskoivu
-ahosuolaheinä
-pohjankallioimarre

Tiivis (usein savi-) maa
-ohdakkeet
-voikukat

Kalkkinen maaperä
-kullero
-mustakonnanmarja
-vesisätkin
-ruostehappomarja
-rikkokasvit

Muita
-lumme: liejupohjainen vesialue
-rantaleinikki: sorainen tai hiekkainen vesialue/ranta
-lettorikko: rauta- ja fosforipitoinen lähdevesi
-keräsavikka: suolainen vesialue
-isomaltsa: typpipitoinen maaperä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti