sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Kukkasipuleita

Tällainen projekti olisi vielä tälle syksyä odottamassa, eli tulppaani-sipulien istutus. Olen vain jostain syystä tänä syksynä kaikkien näiden puutarhajuttujen kanssa niin myöhässä, että en tiedä saanko näitä sipuleita enää maahan! Tai jos saankin, niin ehtivätkö juurtua. Sipulikukkien istutus on kyllä yhtä pelailua ajan kanssa, sillä ne pitäisi istuttaa ennen maan jäätymistä, mutta liian aikaisinkaan ei saa istuttaa, sillä ne voivat lähteä kasvuun, ja tämä heikentää esimerkiksi kukintaa. 

Koko viime viikon asteet olivat miinuksen puolella, nollan tuntumassa tosin, ja tästä syystä maa on jäätynyt oikein kunnolla. Vaikka nyt onkin pari päivää ollut reilusti plussa-asteita, ei maa ole sulanut sen vertaa, että olisin saanut kaivettua sipulit maahan. Sipulien istutussyvyyshän on kolme kertaa sipulin koon verran (eli tulppaaneilla n. 10-15 cm), ja olen saanut noin sentin syvyydeltä kaivettua... Ei hyvä. No, jospa huomenna taas yrittäisin, kun näiden kelien pitäisi vielä jatkua, ja toivon mukaan maa sulaisi edes sen verran.

Miten sitten sipulien istutus keväällä? No, se ei välttämättä ole huono idea, mutta tulppaanin (ja esimerkiksi narsissin ja krookuksen) sipulit tarvitsevat viileän kauden kukkiakseen, joten sille kesälle on varmaankin turha sitä kukintaa odotella. Tähän avuksi tulee kuitenkin kellari tai muu tila, jossa on pimeää ja +9 astetta lämmintä. Sipulit istutetaan ruukkuihin kuohkeaan hiekkapitoiseen multaan, ja niiden annetaan olla rauhassa noin kolme kuukautta. Tämän pitäisi korvata talven luonnossa suoma kylmäkäsittely. Ennen ruukkuihin istutusta sipulit tulee säilyttää kuivassa, viileässä ja ilmavassa paikassa, jotta ne eivät homehdu. Talvikauden jälkeen sipulit alkavat versoa, ja tällöin ne tulisi siirtää valoon. Kun maa keväällä sulaa voi sipulit istuttaa maahan tai jättää ruukkuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti