perjantai 20. maaliskuuta 2015

Tukimuuri luonnonkivistä

Tukimuureja löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja, esim. betonista, mutta oma suosikkini on isohkoista lohkareista tehty luonnonkivimuuri. Kuvia sellaisesta löytyy täältä. Myös luonnonmukaisen pihan näkökulmasta luonnonkivinen muuri on parempi vaihtoehto kuin betonista tehty. Ja jos käy niin hyvin, että omalta tontilta löytyy tarpeeksi kiviä, niin muurin hintakin jää todella pieneksi, varsinkin jos vertaa siihen, että pitäisi ostaa betoniset kivet kaupasta. 

Olen kuullut myös huhuja, että joiltakin maansiirtoyrityksiltä voisi kiviä saada ilmaiseksi (esimerkiksi jonkun tontin pohjatöiden yhteydessä, kun kiviä pitäisi kuljettaa joka tapauksessa pois), jos maksaa kuljetuksen. Mutta tästä en ole kyllä saanut mitään faktatietoa. Toki, jos haluaa luonnonkivisen, mutta säännöllisen näkoisen muurin, niin silloin käytetään esim. paasikivä tai harkkokiviä, ja nämähän ovat sitten kaupallisia tuotteita, ja maksavat sen mukaan.

Ajattelin tähän koostaa hieman luonnonkivisen tukimuurin asennusohjeita. Tässä on tekemäni periaatekuva erään muurin rakentamisesta. Kyseessä on paikka, jonka maaperä ei ole routivaa, joten perustuksiin on riittänyt murske ja asennushiekka. Täältä löytyy tietoa eri maa-ainesten routivuusominaisuuksista: GTK: maalajit.


Kun käytetään tällaisiä luonnollisia luonnonkiviä tai pyörökiviä tukimuurina, kannattaa kiinnittää kivet taustabetoniin, jolloin muuri oikeasti tukee maata. Tällöin on huomioitava muurin perustukset, jotta ne tehdään routimattomiksi. Mikäli kivet kiinnitetään toisiinsa sementtilaastilla, kannattaa muurin perustukset tehdä valamalla, jolloin varmistetaan, ettei koko muurirakenne liiku maan routiessa. Perustusten tiivistämisestä ja mahdollisesta salaojituksesta tulee huolehtia.

Kun perustukset on tehty, aloitetaan kivien latominen. Kivet ladotaan niin, että alimpaan kerrokseen tulee isompia lohkareita, pienentyen kohti päälikerrosta. Ladotettaessa pitää välttää isoja koloja, ja varmistaa, että kivet kiilautuvat hyvin toisiinsa. Mikäli koloja kuitenkin on jäänyt, voidaan niitä täyttää pienillä kivillä työn edistyessä.

Jos itselläni olisi rinnetontti, pengertäisin sitä tuollaisella tukimuurilla. Tai voihan tuollaisen tehdä tasaisellekin tontille: esimerkiksi korkean istutusaltaan voisi tehdä tuollaisilla isoilla luonnonkivilohkareilla samalla periaatteella. Se vasta olisikin pihan katseenvangitsija: luonnonkivinen istutusallas. 

2 kommenttia:

  1. sopii kokemukseni mukaan erinomaisesti rinteisiin, usein peräti ilman taustabetonia. Toteutusta odottaa vielä luonnonkivestä tehty yrttispiraalikohopenkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta tuo kohopenkki, olen joskus nähnyt kuvan sellaisesta. Ja varmasti luonnonkivi sopii hyvin materiaaliksi, lämmittää yrttejä mukavasti :)

      Poista