keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Luonnonmukaiset lannoitteet ja torjunta-aineet

Eksyin eräänä päivänä Hyötykasvihdistyksen nettisivuille, ja siellä törmäsin luonnonmukaisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden valmistusohjeisiin. En ole niitä päässyt itse vielä kokeilemaan, mutta ensi kesänä voisin ottaa tavoitteeksi yrittää tehdä jonkin näistä. Pihallamme kasvaa esimerkiksi jonkun verran nokkosta ja raparperia, joista voi tehdä lannoitetta ja torjunta-ainetta: ei tarvitse lähteä siis kovin kauas keräilemään aineksia. Tosin, en ole kyllä kasveissani vielä mitään tuholaisia huomannut kumpanakaan kesänä, että ehkä pitää keskittyä tuohon lannoituspuoleen.

Tässäpä ohjeita (Hyötykasviyhdistyksen nettisivuilta):

Lannoitukseen:

Nokkosvesi
1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Nokkosten päälle kaadetaan noin 20 asteinen vesi ja annetaan seistä vuorokausi, jonka jälkeen siivilöidään. Hyvä typpilannoite. Laimentamattomana hyvä myös kirvojen torjuntaan.


Rohtoraunioyrttikäyte
1 kg tuoretta rohtoraunioyrttiä tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Valmistetaan samalla tavalla kuin nokkoskäyte. Käytetään 1:10 laimennoksena pieneliötoiminnan aktivoimiseen ja kasvun edistämiseen. Kalium-pitoinen typpilannoite. Erinomaista mm. tomaatille ja marjoville kasveille.

Nokkoskäyte
1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Nokkosten päälle kaadetaan noin 20 asteinen vesi ja annetaan seistä 4-5 vrk (voi seistä jopa kaksi viikkoa), jonka jälkeen siivilöidään, jos on vielä jotain kasveista jäljellä. Käytetään laimennettuna 1:10. Hyvä typpilannoite.

Torjuntaan:

Raparperivesi
600–700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Käyttö: Lehtiä keitellään vedessä teräskattilassa puolisen tuntia, sitten keitos siivilöidään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvoihin.

Mäntysuopaliuos
2 dl nestemäistä mäntysuopaa
(0,5 l spriitä, Sinol, jos haluaa)
10 l vettä (noin 20 asteista)

Käyttö: Ainekset sekoitetaan keskenään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Pietaryrttivesi
300 g tuoretta pietaryrttiä tai
30 g kuivattua
10 l vettä

Käyttö: Kiehuva vesi kaadetaan yrttien päälle ja annetaan hautua vähintään 15 min. Sen jälkeen siivilöidään. Käytetään laimentamattomana vadelmaa ja mansikkaa vaivaavien homesairauksien torjuntaan sekä lehtipistiäistä vastaan, muille kasveille 1:2 laimennos hometta ja ruostetta vastaan.

Peltokortekeite
1 kg tuoretta peltokortetta tai
150 g kuivattua
10 l vettä

Käyttö: Seosta keitellään hiljalleen teräskattilassa 20–30 min. Tämän jälkeen siivilöidään. Käytetään 1:5 laimennoksena sienitautien torjunnassa (home, rutto, ruoste, härmä). Sisältää runsaasti piitä, vahvistaa kasvien solukkoa. Biodynaamikot käyttävät peltokortekeiteruiskutetta mm. mansikan hallantorjuntaan!

Minttutee
Lasillinen tuoreita mintun lehtiä
4 lasillista vettä

Käyttö: Pienen vesimäärän avulla mintun lehdet soseutetaan tehosekoittimessa. Sitten seokseen lisätään loppu vesi ja se siivilöidään. Käytetään 1:4 laimennoksena vihannesmaalla ruiskutteena kirvoja ja tuholaisten toukkia vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti