lauantai 19. maaliskuuta 2016

Puutarhatrendit 2016

Auringon lämmittävä paiste saa katseet kääntymään kevättä ja kesää kohti (vaikka onkin pakkasta ja lumista, ainakin täällä meilläpäin). Siitä syystä aloin pohtimaan, että millaisia mahtavat olla tämän vuoden puutarhatrendit.

Teema nousi selkeästi esiin: helppous, luonnonmukaisuus ja luonnon monimuotoisuuden tukeminen näkyy kotipuutarhassa. Trendi on kyllä ollut ilmoilla jo pitempään, mutta tänä vuonna se näyttäisi jatkuvan voimakkaasti. 

Pölyttäjäpuutarhat ovat yksi esimerkki tällaisesta trendistä. Mehiläisten ahdingosta ei ole voinut välttyä lukemasta tai kuulemasta, ja yhdenlaista ratkaisua asiaan tarjoavat puutarhat, joihin istutetaan erityisesti pölyttäjille mieluisia kasveja (esim. ajuruohot, hunajakukka, kultapiisku, lue lisää: mehiläiskasvit). Itse pidän tätä oikein positiivisena asiana. Jos ei kukkivista kasveista pidä, niin puista esimerkiksi lehmus, pihlaja ja leppä ovat hyviä mehiläiskasveja.


Ruukkupuutarhat jatkavat myös suosiotaan, ja niissä kasvatetaan erityisesti syötäviä kasveja, marjapensaita sekä mehikasveja. Tämäkin on hyvä trendi, sillä ruukuissa voi esimerkiksi parvekkeella kasvatella itselleen kaikenlaista syötävää. Itse olen pihasuunnitelmissa tehnyt esimerkiksi terassin viereen istutuslaatikoita, joihin istutetaan vaikkapa vadelma- tai mustaherukkapensaita. 

Yksi uusi trendi on teknologian ja luonnon yhdistäminen, esimerkiksi erilaisilla puhelimeen hankittavilla sovelluksilla, jotka muistuttavat mm. kasv kastelusta. Olen itse jostain syystä ihan pihalla näistä teknologiaan liittyvistä asioista, joten en tiedä, onko tämä nyt hyvä vai huono? Ehkä sellainen henkilö, joka rakastaa tämän kaltaisia asioita, innostuu niiden myötä myös puutarhanhoidosta, mutta itseäni en näe katsomassa puhelimesta, koska kasvi täytyy kastella. Pahoittelen vanhanaikaisuuttani :o) Ainut mikä voisi olla hyvä, niin sellainen sovellus, joka analysoisi maanäytteen tuosta vaan, ja ilmoittaisi siitä luotettavasti ravinnetason, ph:n, kosteuden yms. Se olisi kyllä työssäni tosi hyödyllinen. Voihan toki olla, että tällainen on jo, en vain ole sitä tajunnut..


Neljäs trendi on kasvien pieni koko. Olen itsekin huomannut, että tonttien käydessä yhä pienemmäksi, sitä etsii pihasuunnitelmiin myös pieniä kasveja. Olen jo moneen pihaan ehdottanut mm. hillittykasvuisia omenapuita, sillä usealle tontille ei yksinkertaisesti enää mahdu sellainen ns. normaalikokoinen omenapuu. Myös pensaskokoinen kirsikka on kätevä!

Viimeisimpänä, muttei toki vähäisimpänä, on puutarhatonttujen ylivalta muihin pihakoristeisiin verrattuna. Kyllä tontut on parhaita :) ja koska ei ollut kuvaa puutarhatontusta, oli ihan pakko piirtää yksi sellainen veijari!




2 kommenttia:

  1. Puu on osa puutarhaa20. maaliskuuta 2016 klo 1.03

    2 kommenttia:
    - eiköhän ole ihan hyvä jutta, jos pihasuunnittelija on "ihan pihalla"

    - puutarhatonteista tulee monta asiaa mieleen:
    > jo Goethe tuomitsi niitä, mistään uudesta trendista ei puhuta
    > jos on epämielittyvä naapuri, niin "keskisormellinen" tonttu voi olla paikallaan
    > tonttu lienee aina mies, tulee mieleen monta ajatusta, niin feministisiä kuin sovinistisiakin
    > Suomessa puutarhatontun ja joulupukin pesti sopisi hyvin yhteen sesonkiduunina. Olisiko tässä sopiva työmaa Vispilän hallitukselle ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -Tonttu ei ole uusi juttu, mutta pitkään on ollut vallalla, että muut koristeet ovat suositumpia, ja nyt tonttu on saamassa ykköspaikkansa taas takaisin. Se on "uutta" :)
      -Totta puutarhatonttu on usein mies (kuten tuossa minunkin kuvassa, hups..), mutta nimi "tonttu" on kuitenkin yllättävän neutraali. Ellei siinä ole jotain piilevää viittausta miehisyyteen, josta en tiedä. Mutta varmasti on olemassa myös nais-puutarhatonttuja.

      Poista